Hvilke overvejelser bør du gøre dig når du skal købe et nyt køkken?

Et køkken er blevet til hjemmets centrum. På grund af den travle hverdag samt mindre tid til familie og socialt samvær, så har et køkken udviklet sig til et sted hvor familien og vennerne samles. På den måde har mere tid, i stedet for man står timer i køkkenet alene. Mens kartoflerne koges og stegen steges i oven, så går samtalen hurtigt fra overfladisk small-talk til dybe samtaler, hvor vi rigtig kommer hinanden ved.

I Danmark bliver ”hygge” som regel betegnet som en følelse som ofte involvere mad. Om end, maden bliver lavet i fællesskab, mens man spiser den, eller en snak over køkken bordet i samtalekøkkenet. Maden samler os i Danmark og af samme årsag skal køkkenet også være et sted man har lyst til at være. Et sted der er plads til at være. Alt dette skal du som udgangspunkt have med i dine overvejelser når du køber nyt køkken.

Dette indlæg vil gennemgå nogle af de opstående trends inden for køkkendesign, så du kan få inspiration til hvordan dit nye køkken skal se ud.

Hvid i hvid – med et twist

De hvide simple køkkener har længe været en sikker vinder når det kommer til nye køkkener. Det er en tidsløs farve som man ikke bliver træt af i længden. Dog kan de hvide køkkener godt have en tendens til at blive en smule minimalistiske uden en personlig stil. Det bliver for upersonligt. Køkkener skal ikke længere være kliniske. Det skal heller ikke betragtes som kun et arbejdsrum. Det skal betragtes som et opholdssted. Derfor er det minimalistiske hvide køkken på afveje. Dog skal man stadig arbejde med nogle farver, som ikke blot er køkkenmoden i år.

Det skal være tidsløsefarver, og man kan eventuelt kombinere den hvide med et twist af en anden farve, eller sjove materialer. Folk ønsker køkkener med personlighed men også køkkener de ikke er trætte af efter 2 år. Løsningen er at man kombinerer materialerne, men holder sig til sikre farver.

Hvis man er mere modig med farverne bør man dog vælge farve på de ting som kan udskiftes let. Det kan være håndtag, mosaikker eller fliser. Det kan også være køkkenredskaberne som har en sjovere farve.

Lige i øjeblikket er petroleumsblå med messing, det helt store hit. Jeg ville aldrig selv turde at vælge en trendbaseret farve. Dog kan man, hvis man har valgt træ-låger med fyldninger kan man måske lege med farverne her. På den måde kan du altid male dem hvide igen eller en anden trendfarve, hvis blå går af mode efter et års tid.

Materialerne i et køkken

Når det kommer til materialer i et køkken er der mange muligheder at vælge imellem. Det som er særligt populært i øjeblikket er natur-materialer såsom træ, beton eller natursten. Dette er også materialer som holder forholdsvist længe, i hvert fald natursten og beton. Beton er nok mere en modetendens fremfor natursten og træ, men samtidig kan beton behandles på så utroligt mange måder, så det er nemt at gøre om hvis den rå overfalde ikke længere står som nummer et over materialevalg længere.

Andre populære farver til dit køkken

I øjeblikke er moden generelt det nordiske look. Ikke kun Danmark dyrke de nordiske farver, men også verden rundt er faldet for den danske ”hygge”. Derfor er farverne petroleumsblå, jordfarver, og støvet lyserød i højsæde. Igen vil det være en god idé at vælge materialer i den farve som er let at udskifte så du ikke er afhængig af et trendfarve mange år efter den gik af mode.

Et køkken som passer til resten af boligen

En anden ting du bør overveje når du skal have et nyt køkken er selvfølgelig om det passer til huset og din indretnings ånd og sjæl. Der er enten så forfærdeligt som et køkken som skiller sig helt ud fra resten af husets ånd og sjæl. Det vil blive malplaceret og ødelægge helheden i dit hjem. Bor du i en gamle bolig med stuk og sildebensparket, kan du godt smide et moderne og minimalistisk køkken ind. Det kræver så at du komplimenterer det med møbler, gulv og belysning som har samme stil som huset selv.

Nogle gange kan det også blive for meget med et landkøkken i et bondehus. Man må gerne mikse og matche, så længe der forekommer en rød tråd.

En ”no go” er dog at sætte et romantisk køkken i et top moderne og minimalistisk hjem.

Som du nok kan læse dig frem til, så er det vigtigt at købe et køkken som komplimenterer dit hjem, og passer ind. Du kan godt nyt med gammel og omvendt, men det kræver at man finder en fællesnævner, så det ikke bliver malplaceret.

Den gyldne trekant

Kort sagt er det vigtigt for at skabe harmoni men også praktisk plads i dit køkken, ved at bygge efter den gyldne trekant. Den gyldne trekant fortæller dig hvor din vask, dit køleskab og din ovn skal være placeret. Forstil dig, at hvis du skal tegne en trekant i det køkken, så skal der hver en af de tre elementer i trekanten. Det vil sige en vask i den ene ende af trekanten, en ovn i den anden ende af trekanten og et køleskab i den tredje ende af trekanten. På den måde vil dit nye køkken harmonere både rent visuelt men også rent praktisk.

Hvor skal du købe dit nye køkken

Der er mange steder at vælge, når du skal købe et nyt køkken. En god idé inden du vælger stedet er at gå til en køkkenkonsulent. Her vil de kunne rådgive dig og vejlede dig hvad den bedste løsning er lige netop til dit køkken. Her tager de højde for hvad dine ønsker er og måske kommer med nye idéer. Et god sted at starte er Haus & Honey. De stræber efter at give dig køkkener med personlighed og skræddersyet efter dine behov og ønsker. Deres køkkener er tyske og har den højeste kvalitet. Du kan læse mere om et køkken fra Haus & Honey, her!