Bordfodbold: Vælg den rette bold til dit niveau

Man kan spille bordfodbold på mange måder; nogle er meget afslappede omkring deres spil og bruger det mest som en form for underholdning sammen med gutterne (typisk i kombination med et par store fadøl), mens andre går op i det med liv og sjæl og spiller måske på professionelt niveau.

Men uanset hvor længe og hvor meget man har spillet bordfodbold, har man sikkert overvejet boldens rolle i spillet. Ville den her teknik virke bedre, hvis bolden var lavet i et andet materiale? Hvordan påvirker bolden spillets sværhedsgrad? Og hvad gør bolden for hastigheden?

Fire forskellige slags bolde  

Der findes fire forskellige slags bolde til bordfodbold, og disse fire typer varierer i forhold til materiale, vægt, størrelse, hastighed og ydeevne. Dette gør en stor forskel i forhold til spillets sværhedsgrad, så hvis man kun spiller for sjov, bør man holde sig fra de bolde, som er tiltænkt professionelle.

Nedenfor får du en gennemgang af de fire typer, så du kan vælge den rette bold til dit behov og niveau.

Den traditionelle bordfodbold

Denne bold er den billigste type, og den performer selvfølgelig også derefter. Den traditionelle bordfodbold ligner en rigtig fodbold med et sort-hvidt mønster af femkanter, men selvom den ser fed ud, er den klart den dårligste bold at spille med. Bolden er lavet af hård plastik, som let bouncer, og den er derfor også ret svær at kontrollere. Det er typisk denne type bold, som man ser teenagere spille med i fritidsklubber.

Den glatte bordfodbold

Denne bold er lige niveauet over den traditionelle, men det er stadig en bold for amatørspillere. Den performer lidt bedre og er lidt hurtigere, fordi den ikke er malet eller har graveringer, men ellers er det stort set den samme bold, som den traditionelle.

Bordfodbold med tekstur

Hvis man virkelig vil højne niveauet for ens spil eller spille professionelt, skal man spille med en tekstureret bold. Denne type bold er modsat de to førnævnte lavet af kork og har en belægning med en ru overflade; den er derfor både hurtig og let at kontrollere (hvis man har evnerne). En bordfodbold med tekstur skiller virkelig fårene fra bukkene, for her handler det om færdighed og ikke held.

Bordfodbold af kork

Den sidste type bold til bordfodbold er lavet af kork uden belægning. Dette gør, at den er meget lettere end de andre bolde og samtidig også en del langsommere; en kombination, som resulterer i et spil, hvor sværhedsgraden er sat op på grund af hastigheden og det øgede behov for præcision. Hvis man virkelig vil teste sine evner som bordfodboldspiller, er det den helt rigtige bold, for her spiller held ingen rolle.