Hvilke tandproblemer kan løses med en tandregulering?

EN tandregulering kan hjælpe mod mange tandproblemer - invisalign.

Du tror måske, at tandregulering med bøjle er en løsning, der kun kan fikse skæve tænder. Det forholder sig faktisk anderledes. I virkeligheden er der en lang række af forskellige tandproblemer, hvor tandregulering kan give drømmesmilet. I dette indlæg tager Happy Day dig med på en rejse, hvor vi skal blive meget klogere på alle de udfordringer, der kan løses med tanregulering. Sidst i artiklen forklarer vi også om en spændende behandling, hvor det faktisk er muligt at få en tandregulering – og samtidig undgå klassiske togskinner.

Vi starter med en af de tandproblemer, som er mest udbredt i Danmark – nemlig overbid.

Overbid

Overbid er defineret ved, at overkæben er længere fremme end underkæben. Der er mange forskellige grader af overbid, og ved klar de fleste er det faktisk ikke specielt synligt, når de har munden lukket. Der kan dog være en del negative konsekvenser ved denne type af tandproblem. Normalt er overkæben blot to til tre millimeter længere fremme end underkæben, men det kan have stor effekt på, hvordan man tygger. I de slemmere tilfælde af overbid kan ansigtsmuskulaturen strækkes på en usund måde, der kan give patienten en kronisk hovedpine. De mest oplagte behandlinger af overbid er operationer og behandling med bøjle. Tandlægen/kirurgen vil kun ty til operation, hvis overbiddet er i slem grad og forårsager problemer såsom hovedpine. Ellers vil overbiddet oftest behandles med fastsiddende bøjler eller med den smarte løsning, som du kan læse mere om nedenfor.

Underbid

Underbiddet er – som navnet antyder – det modsatte af overbid. Her er det underkæben, der sidder længere fremme end overkæben. Ved denne type af tandproblem kan der ofte være udfordringer med at bide sammen. Tandlægerne kalder det for afbidning, og det er den måde, tænderne bider sammen på. Ved dårlig afbidning kan ansigtsmuskulaturen påvirkes negativt, og det kan give en belastning af kæbeled og tyggemuskler. Her er de samme behandlinger mest oplagt, som det er tilfældet med overbid.

Tætsiddende tænder

Ved tætsiddende tænder har tænderne ikke det nødvendige mellemrum mellem sig. Det kan måske tænkes som naturligt, at tænderne næsten mødes i mellemrummene, men der kan opstå flere problemer ved for tætsiddende tænder. Tilstanden opstår som oftest, fordi visdomstænderne trykker i siderne af tandsættet og presser resten af tænderne tættere sammen. Her kan det være svært at opretholde en god tandhygiejne, da der ikke er plads til hverken børste eller tandtråd i de meget små mellemrum. Derfor er det en god ide at søge behandling. I nogle tilfælde vil det være tilstrækkeligt at få fjernet visdomstænderne, hvorefter tandsættet selv retter sig ud. I nogle tilfælde er der dog behov for behandling, og denne vil oftest ske med tandregulering.

For store mellemrum

Det kan være et problem med for lidt mellemrum, men det kan i den grad også være en udfordring med for meget mellemrum. I denne sammenhæng er det i højere grad et spørgsmål om æstetik, da personer med for meget mellemrum selv kan opfatte det som grimt. Uanset om det i højere grad er af æstetiske grunde, så vil behandlingen foregå med en tandregulering med bøjle.

Skæve tænder

Så når vi til det tandproblem, som oftest giver anledning til en tandregulering. Personer med skæve tænder kan være meget påvirket af udseendet og ønske en kosmetisk behandling. Vi har alle set reklamerne og spillefilmene, hvor tænder sidder helt lige på række. Med en tandregulering kan man faktisk komme ret tæt på det ønskede drømmesmil.

Tandregulering uden bøjle

I dag behøver man faktisk ikke at have klassiske togskinner på, hvis man ønsker en tandregulering. Siden starten af 00’erne har det været muligt at få en tandregulering med gennemsigtige bøjler af plastic. Behandlingen hedder Invisalign, og den kan fås hos de fleste danske tandlæger. Med Invisalign får man fremstillet nogle skinner af plastic, der passer perfekt til ens unikke tandsæt. I løbet af de næste 4-6 måneder får man løbende udleveret nye skinner, der afviger med få millimeter hver gang og langsomt tvinger tænderne hen i en ny og mere lige stilling. Se andres resultater efter tandregulering med Invisalign her.